vineri, 21 februarie 2014

Fructele goji




Cea mai mare parte a fructelor goji sunt comercializate sub forma de boabe uscate. Ne putem gandi la ele ca la niste stafide, dar ceva mai uscate. Fructele goji  au un gust  complex, usor dulce, datorita multitudinii de nutrienti si minerale pe care le furnizeaza.
Cum sa le consumam:
1) In bauturi (smoothies) de fructe:  se recomanda sa se utilizeze doar fructele ecologice proaspete sau congelate. Se amesteca co lingura de fructe goji cu laptele vegetal preferat (ex: lapte de migdale).  De asemenea, se pot adauga seminte Chia, pulbere de rodie, camu camu sau alte superalimente.
2) Se presara pe fulgi de ovaz sau cereale : se ia doar o lingura sau doua de goji si se presara peste orice cereale. Asta creste instantaneu densitatea nutritionala a cerealelor si in acelasi timp furnizeaza minerale, cum ar fi zinc si fosfor. In plus, sunt bogate in vitaminele C si E, in formele lor naturale, nu forme sintetice de vitamine.

3) In amestecuri de nuci si alte seminte: se pot adauga in orice amestec de nuci sau seminte folosit in calatorii ca si gustare, imbunatatindu-l instantaneu. Fructele goji nu numai ca adauga un gust deosebit amestecului, dar ii confera si o culoarea naturala care il face sa para mult mai delicios, fara a se utiliza coloranti artificiali.
4) Se inmoaie in apa pentru a face "ceai goji": cand sunt inmuiate in apa (rece sau calda, dupa preferinta)  fructe goji se umfla, eliberand in apa substante nutritive. Acesta metoda este utilizata de mii de ani in China pentru a se face un ceai de fructe bogat in nutrienti. “Ceaiul goji”  se poate prepara in doar cateva minute, si il puteti amesteca, de asemenea, si  cu alte ceaiuri pe care le utilizati deja.
5) Coaceti in briose si paine: desi fructele goji sunt mult mai bogate in nutrienti atunci cand sunt consumate crude, ele sunt valoroase chiar si daca sunt coapte. Cu alte cuvinte le puteti amesteca in retetele de paine, prajituri  sporindu-le imediat densitatea nutritiva.
Fructe goji au putere antioxidanta mai mare decat broccoli, strugurii si capsunile.  Ele sunt pline de antioxidanti si carotenoizi, fiind utlizate de peste 5.000 de ani in medicina traditionala chineza pentru a promova vitalitatea si longevitatea .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu