joi, 28 noiembrie 2013

Trei ciuperci cu proprietati anticangerigene dovedite

De secole proprietatile vindecatoare ale ciupercilor sunt cunoscute si utilizate de medicina traditionala chineza, si nu numai. Aceasta recomanda consumul anumitor ciuperci pentru a trata boli precum cancerul, diabetul si hipertensiunea.

Iata trei ciuperci care potrivit cercetarilor, sunt eficiente in tratarea cancerului:

Shiitake ciuperca bruna creste in mod regulat in padurile din Estul Asiei si este cea mai cultivata ciuperca medicinala din lume, fiind foarte apreciata chiar si pentru gustul sau, in gastronomia japoneza. In Japonia aceasta ciuperca este un simbol al longevitatii.
Shiitake contine vitaminele din complexul B, egosterol, minerale, saruri organice si aminoacizi esentiali. Pe langa ca ciuperca Shiitake este bogata in magneziu si vitaminele din complexul B, reprezinta si o sursa importanta de antioxidanti care lupta impotriva cancerului. In plus, contine si letinan, un beta glucan care are propietati stimuleaza organismul sa produca anumite proteine cu propietati anticerigene.

Shiitake este un bun protector al fica­tului, intarindu-i func­tia de dezinto­xicare. Scade nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale. Si este un anti-fungic re­du­tabil, recomandat in cazul infectiilor cu candida.

Maitake este o ciuperca bruna care creste la baza stejarilor in Japonia si in America de Nord. In anii '80 faima ei s-a raspandit la nivel mondial, cand specialistul Hiroaki Namba, de la Facultatea de Farmacie din Kobe, a inceput sa stu­dieze cu atentie actiunea diferitelor ciuperci.  In urma acestor studii Dr Namba ca concluzionat ca poli­zaharidele existente in Mai­­take au o structura uni­ca, avand cele mai vi­guroase efecte anti-tumo­rale dintre toate ciupercile. In 1984, acesta a izo­lat si pa­tentat din pulberea de Maitake Fractia D, o for­ma standardizata a com­pusilor polizaharidici, care ofera o mai buna precizie de do­zare.

Fractia D extrasa din aceste ciuperci are darul extraordinar de a lupta cu tumora indirect, intarind sistemul de aparare al organismului, impiedicand celulele inca sanatoase sa se transforme in celule canceroase, prevenind me­ta­­stazele (migrarea celulelor canceroase in corp) si inhiband sau incetinind cresterea tumorii (carcino­geneza).

Reishi este cunoscuta de mii de ani si sub denumirea ciuperca nemuririi. Cercetari efectuate in ultimele decenii au relevat di­versi constituenti bioac­tivi, cu o gama variata de actiuni, in­cluzand cres­terea func­­tiilor imu­ne. Potrivit acestor studii Reishi sprijina siste­mul cardio­vascular, scade colesterolul si ten­siunea arteriala si pro­tejeaza inima.

Nu este eficienta de una singura impotriva can­cerului, pen­tru rezul­tate antitu­mo­rale cres­cute este fo­losita in asociere cu alte plante si ciuperci medicinale. Ac­tioneaza bine ca anti­alergic (inhiba eliberarea hista­minei) si in proble­mele virale sau bacte­riene (sprijina organis­mul bolnavilor de SIDA, previne reci­diva her­pe­sului, lupta impotriva sinu­zitelor sau infectiilor auriculare). Dupa 6-8 saptamani de folosire, in cazul pacientilor cu hepatita C, s-a observat o imbu­natatire con­siderabila a starii ficatului.

marți, 19 noiembrie 2013

Sanatatea cel mai important bun din lume




S-au acumulat informatii care privesc deficientele ingrijirii medicale. Faptul ca mai mult de 40 de milioane de oameni nu au nici o asigurare de sanatate este un fapt bine cunoscut. Costul ridicat al sistemului de sanatate este considerat a fi un deficit, dar este tolerat in ipoteza ca rezultatele mai bune in domeniul sanatatii necesita ingrijiri mai scumpe. 

Populatia Statelor Unite nu beneficiaza nici pe departe de cea mai buna de sanatate din lume. Intr-o comparatie recenta facuta intre 13 tari, Statele Unite ocupa locul 12 (al doilea din partea de jos) pentru 16 indicatori de sanatate disponibili. Alte tari in ordinea clasamentului lor ca medie pe indicatori de sanatate (cu primul fiind cel mai bun) sunt Japonia, Suedia, Canada, Franta, Australia, Spania, Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Statele Unite, și Germania. Clasamente din Statele Unite cu privire la diferitii indicatorii sunt: 

• 13 (ultimul) de procente greutate scazuta la nastere 
• 13 mortalitatii neonatale și a mortalitatii infantile in ansamblu 
• 11 mortalitate postneonatala 
• 13 ca potentiali ani de viata pierduti (fara cauze externe) 
• 11 speranta de viata la 1 ani pentru femei, 12 pentru barbati 
• 10 speranta de viata la 15 ani pentru femei, 12 pentru barbati 
• 10 speranta de viata la 40 de ani  femei, 9 pentru barbati 
• 7 pentru speranta de viata la 65 de ani pentru femei, 7 pentru barbati 
• 3 pentru speranta de viata la 80 ani pentru femei, 3 pentru barbati 
• 10 de mortalitate din cauza varstei
De asemenea, sanatatea din SUA are aproximativ 250.000 decese iatrogene (cauzate de medici) pe an ceea ce face ca decesul din cauza bolilor de inima si a cancerului sa ocupe locul al treilea:
Decese pe an:
* 12.000 - interventii chirurgicale inutile
* 7000 - erori de medicatie in spitale
* 20.000 - alte erori in spitale
* 80.000 - infectiile contractate in spitale
* 106.000 - non-eroare, efectele negative ale drogurilor
O alta analiza a concluzionat ca intre 4% și 18% dintre pacienti consecutivi aveau efecte negative in ambulatoriu, cu:
* 116 milioane de vizite suplimentare la medic
* 77 de milioane de retete suplimentare
* 17 milioane de vizite la serviciu de urgenta
* 8 milioane de spitalizari
* 3 milioane de admitere pe termen lung
* 199.000 de decese suplimentare
* 77 de miliarde de dolari in costuri suplimentare 
Performanta slaba a Statelor Unite a fost confirmata recent de un studiu al Organizatiei Mondiala a Sanatatii, care a folosit date diferite și a clasat Statele Unite pe locul 15 din 25 de tari industrializate.
Exista o perceptie ca publicul american "se comporta rau" din cauza fumatului, bautului, si a "violentei " cu toate acestea, datele nu sustin aceasta afirmatie:
* Procentul de femei care fumeaza variaza de la 14% in Japonia 41% in Danemarca, in Statele Unite, aceasta este de 24% (cinci in cel mai bun ). Pentru barbati, intervalul este de la 26% in Suedia 61%, in Japonia si 28% in Statele Unite ale Americii (trei cel mai bun).
* SUA pe locul al cincilea la consumul de bauturi alcoolice 
* SUA are un consum relativ redus de grasimi animale (locul cinci in cazul barbatilor cu  varste intre 55-64 ani dintr-un lot de 20 de tari industrializate), iar a treia ca valoare minima  in cazul concentratiilor medii de colesterol in randul barbatilor in varsta de 50 la 70 de ani din 13 tari industrializate. 
Lipsa de tehnologie nu este cu siguranta un factor decisiv in aceasta clasificare:
* Dintre 29 de tari, Statele Unite este pe locul al doilea dupa Japonia, ca disponibilitatea de unitati de imagistica prin rezonanta magnetica si tomografie computerizata scanere
* Cu toate acestea ocupa Japonia, primul locul in cazul sanatatii, in timp ce  SUA se numera printre cele din urma.
* Este posibil ca rata ridicata de utilizarea ridicata a tehnologie din Japonia se fie limitata de tehnologia de diagnosticare, nefiind relationata cu rata tratamentului aplicat bolnavilor, in timp ce in SUA utilizarea de inalta tehnologie de diagnostic poate relationata cu tratamentul. 
* Aceasta posibilitate este sprijinita de date care arata ca numarul de salariati pe pat (echivalent full-time) in Statele Unite ale Americii este cel mai mare. In Japonia acestea sunt foarte mici, mult mai mici in cazul practicii comune de a avea membri familiei alaturi in locul personalul spitalului ca sa ofere anumite facilitati.